България изостана в последните 3-4 години по инвестиции в инфраструктура. Това

...
България изостана в последните 3-4 години по инвестиции в инфраструктура. Това
Коментари Харесай

Руслан Стефанов: България изостана по инвестиции в инфраструктура

България изостана в последните 3-4 години по вложения в инфраструктура. Това сподели в аудиокаста на  " Фокус "   " Това е България "   програмният шеф и основен икономист в Центъра за проучване на демокрацията Руслан Стефанов. Според него, другите страни ги правят в по-големи размери.

" Нямах и упования, че в Бюджет 2023 може да има нещо новаторско. В него има  ограничения за справяне със сивата икономика, това постоянно го е имало, то си е заложено като обичаен метод ", сподели Стефанов.

Според  него, дефицитът от 1 200 000 000 лв. от средата на месец май не е стеснителен. " Това, което се случи е, че отиващото си служебно държавно управление направи тези разноски, с цел да не остави удоволствието на идващото държавно управление. Но в случая не е трагично в средата на годината подобен недостиг. Заложено е към края на годината да е много по-сериозен недостига ", сподели специалистът.

Руслан Стефанов още един път акцентира за риска от несъбиране на приходите от Данък добавена стойност, така като още от предходната година има леко закъснение. Но това ще се разбере вероятно през октомври месец. 

Доста сериозен проблем е източването на държавните предприятия. Проблемът е, че не се знае каква е обстановката там. Не го знае и икономическия министър, счита Стефанов. " Това, с което се замерват ръководещите и опозицията, че ние не знаем реално каква е обстановката, това е един от огромните проблеми в страната. Според Стефанов предходната година е била добра за всимчки държавни предприятия и огромните упования са че би трябвало да има публични средства и в енергетиката, и в отбранителната индустрия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР